Nieuws

Wij vinden het belangrijk om u goed te informeren over voor bestuurders relevante onderwerpen. Daarom publiceren wij regelmatig interviews, rubrieken en blogs op onze website.

Artikel

De kunst van besturen

[De kunst van besturen] - Een bestuur stelt zichzelf (als het goed is) geregeld de vraag: is dit zuivere koffie? Hoe laveer ik tussen botsende belangen? Wet- en regelgeving geven richting, maar hoe ga je om met grijze of ontbrekende gebieden? De Kunst van Besturen: een duivels dilemma tussen regelgeving, belangen en ethische reflectie.
In deze editie: integriteit als kompas, hoe vaar je als bestuur de juiste koers?

Blog

Gedachten over integriteit en aansprakelijkheid

In een ver verleden droomde ik van een glansrijke carrière op het rugbyveld, waar tackles de sleutel waren tot succes. Achter elke perfecte tackle schuilt een uitgekiende strategie, een nauwkeurige observatie, en een uitmuntende executie. Het leek een garantie voor overwinning, maar dat was niet altijd het geval. Nu, in de bestuurskamer, ontdek ik dat succes meer vereist dan impact alleen en daarmee niet veel verschilt van het rugbyveld.

Artikel

Expert aan het woord - Dirk Duijzer

In een tijd waarin integriteit en aansprakelijkheid steeds meer lijken te worden ingeperkt door formele procedures en verzekeringen, nodigt jurist, filosoof en bedrijfskundige Dirk Duijzer (1958), bankdirecteur Rabo en ‘boegbeeld’ van Topsector Agro en Food – ons in dit artikel uit om terug te keren naar de kern van goed bestuur. Met de inspiratie van Augustinus en het beeld van 'de ogen van Jezus' als leidraad, verkent hij het belang van geweten, waarheid, gerechtigheid, liefde en vrijheid in het moderne besturen. Ontdek hoe integriteit en aansprakelijkheid meer zijn dan alleen juridische bescherming, en waarom het essentieel is om jezelf af en toe in de spiegel te kijken."

Interview

Bestuursinzichten door de jaren heen

Ter ere van onze 10e verjaardag zijn we de online reeks ‘Bestuursinzichten door de jaren heen’ gestart. In deze reeks blikken we met verschillende mensen terug op herinneringen, inzichten en ervaringen met VDH Bestuurszaken van toen en nu. De derde in de reeks is Agnes de Jong, strategisch adviseur en voormalig bestuurssecretaris bij VDH. 

Ontdek hoe Agnes integriteit als leidraad ziet en waarom aansprakelijkheid niet altijd op de voorgrond hoeft te staan. Ze deelt haar strategieën voor het beheren van persoonlijke en collectieve aansprakelijkheid, en legt uit hoe deze factoren de besluitvorming van besturen beïnvloeden.

Artikel

De Kunst van Besturen

In deze editie:  Samen functioneren in een groter geheel; hoe doe je dat als bestuur?

Interview

Bestuursinzichten door de jaren heen

Ter ere van onze 10e verjaardag zijn we de online reeks ‘Bestuursinzichten door de jaren heen’ gestart. Martin Pernis is de volgende in de reeks. We stelden hem drie vragen.

Blog

Gedachten over Groepsdynamiek

Sinds 2012 ga ik ieder jaar een week als vrijwilliger mee op een zomerkamp in Beekbergen. Met gemiddeld 4 uur slaap per nacht, een programma vol activiteiten en 3x per dag kantinevoer op je bord, lijkt dit toch een soort van Expeditie Robinson voor gevorderden. En tijdens de expeditie hebben we maar één missie: zoveel mogelijk lachende gezichten creëren. Waarom dit veel van besturen wegheeft?

Blog

Gedachten over Bestuursfilosofie

De London Eye, het grootste reuzenrad van Engeland. Met een diameter van 120 meter, een hoogte van 135 meter, een gewicht van 1.700 ton en 32 gesloten cabines is dit een magistrale machine die een unieke beleving biedt. Bezoekers stappen in en uit en zijn tijdelijk onderdeel van het geheel. Waarom ik dan meteen aan bestuurders denk? 

Interview

Bestuursinzichten door de jaren heen

Ter ere van onze 10e verjaardag zijn we de online reeks ‘Bestuursinzichten door de jaren heen’ gestart. De reeks opent met oprichter Gert van der Houwen. We stelden hem drie vragen.

Artikel

De Kunst van Besturen

In deze editie:  Besturen versus day-to-day organisatie: hoe blijf je als bestuur op afstand?

Blog

Collega Romy wint KSBW award

Naast Gert van der Houwen hebben we nu nog een expert in huis op het gebied van het besturen van filantropische fondsen

Blog

VDH Bestuurszaken gaat verder waar M&T partners is gebleven

Zorgen dat achter de schermen alles op rolletjes loopt, de klant ontzorgen, dat is wat zij graag en goed doen. 

Artikel

Chipfabrikant NXP winnaar Koning Willem I Prijs 2022 voor Grootbedrijf

Op maandagavond 23 mei 2022 werden in het Forum in Groningen en in aanwezigheid van erevoorzitter Hare Majesteit koningin Máxima, de Koning Willem I Prijzen 2022 uitgereikt door de voorzitter van de Koning Willem I Stichting en president van De Nederlandsche Bank, de heer Klaas Knot.

Artikel

Hoe derde partijen vrijwilligerswerk inclusiever kunnen maken

Een inclusieve samenleving waarin iedereen kan meedoen heeft een meerwaarde voor iedereen. Het doen van vrijwilligerswerk lijkt bij uitstek een manier om bij te dragen aan sociale inclusie. Maar ook in vrijwilligerswerk vindt uitsluiting plaats.

Interview

Winnaarsdiner van de Koning Willem I Stichting

Inspirerende lezingen, visitekaartjes die ouderwets over en weer gingen én een lange naborrel: het Winnaarsdiner van de Koning Willem I Stichting van vorige week maandag was een groot succes. Romy Blankenspoor deed namens VDH Bestuurszaken de presentatie van de avond. En dat allemaal onder het toeziend oog van Koning Maxima. 

Interview

Max Groenen, Stichting Muziek Zonder Grenzen

Beroepsmuzikant Max Groenen speelt trompet en heeft samen met drie andere muzikanten Stichting Muziek Zonder Grenzen opgericht. Doel van de stichting is, muziek maken voor en met mensen die het wat minder makkelijk hebben in onze samenleving.

Artikel

Schaarse vrijwillige energie

Niet alle vrijwillige energie van een burger wordt omgezet in vrijwilligerswerk. En dat terwijl er zeker in de zorg en in bestuurswerk een reële schaarste aan vrijwillige energie is. Hoe komt dat eigenlijk?

Artikel

VDH Bestuurszaken: Wij zijn u

VDH Bestuurszaken bepaalde gedurende de afgelopen 8 jaar haar identiteit, diensten en doelgroepen. Nu gaat het bedrijf een volgende fase in en daarbij hoort natuurlijk een nieuw ‘jasje’.