Bestuursinzichten door de jaren heen

Ter ere van onze 10e verjaardag zijn we de online reeks ‘Bestuursinzichten door de jaren heen’ gestart. In deze reeks blikken we met tien verschillende mensen terug op herinneringen, inzichten en ervaringen met VDH Bestuurszaken van toen en nu. De reeks opent met oprichter Gert van der Houwen. We stelden hem drie vragen:  

VDH is tien jaar geleden ontstaan uit de verzelfstandiging van het Nive. Hoe kijk je terug op de beginjaren?

“Ja, dan ben je ineens VDH Bestuurszaken met twee klanten, te weinig omzet om rendabel te zijn en een (klein) spaarpotje voor de eerste twee à drie jaar. Het gekke is dat je dan nog steeds elke dag hetzelfde doet als daarvoor, maar dat het wel anders voelt omdat de veilige beschermlaag (lees: werkgever) weggevallen is. En dan komt ook het besef. Het besef van vrijheid: oké, we mogen het doen zoals wij willen. En het besef van verantwoordelijkheid: oké, we moeten het nu wel waar gaan maken. Dit is naar mijn idee gelijk één van de belangrijkste principes van ondernemen: geef vrijheid en verantwoordelijkheid in combinatie met de passende bevoegdheden. En vanuit die gedachten zijn wij lekker aan het werk gegaan.”

En dan komen er verschillende besturen en bestuursleden langs. Welk belangrijk inzicht heb jij opgedaan aan al deze bestuurstafels? En wat zie jij zelf als de voornaamste toegevoegde waarde van een bestuurskantoor voor Stichtingen en Vermogensfondsen?

“Over het algemeen hebben bestuurders van een stichting/vermogensfonds geen individueel eigendom van de bezittingen of activa van de stichting. Dit betekent dat zij doorgaans geen economische eigenaar zijn. In plaats daarvan hebben bestuurders de taak om het belang van de stichting te behartigen en de doelstellingen van de stichting te verwezenlijken. Dit betekent dat zij verantwoordelijk zijn voor het beheer van de middelen van de stichting en het nemen van beslissingen over de investeringen, uitgaven en andere financiële aangelegenheden. Met andere woorden: bestuurders, in hun tijdelijke rol, waarde-eigenaar van de missie van de organisatie. En daar zit meteen onze toegevoegde waarde: uw missie wordt onze missie. Het bestuurskantoor realiseert de plannen die aan de bestuurstafel gemaakt worden.”

Is er binnen de branche veel veranderd de afgelopen tien jaar? En wat komt er de komende jaren op bestuurders af?

“De afgelopen tien jaar hebben we de focus binnen Stichtingen en Vermogensfondsen zien verschuiven naar het maken van impact. Non-profit organisaties worden nu meer dan ooit beoordeeld op hun effectiviteit en transparantie. Door de technologische vooruitgang, de toegenomen zichtbaarheid en de aanscherpte wet- en regelgeving wordt er de komende jaren meer dan ooit betrokkenheid en kwaliteit van het bestuur gevraagd. En dat biedt weer mogelijkheden om ons te onderscheiden!” 

 

VDH Bestuurszaken door de jaren heen

Het zijn van bestuurder op vrijwillige basis voegt veel waarde toe aan onze maatschappij. Daar komt het nodige bij kijken en dat laten we graag zien door verschillende experts en ervaringsdeskundige aan het woord te laten. Verspreid over het jaar komen er tien personen aan het woord die hun inzichten met ons delen. Dit was de eerste in de reeks. De volgende in de reeks is:

 

Meer informatie

VDH Bestuurszaken is een bestuurskantoor voor Stichtingen, Vermogensfondsen en Verenigingen en biedt flexibele, persoonlijke en professionele bestuur ondersteuning en services. Het is onze missie om besturen in optima forma te laten doen wat zij moeten doen: besturen.   

Delen:

Ander interessant nieuws

Artikel

Winnaars KW1 Prijzen 2024

Sinds 2012 geeft VDH Bestuurszaken als bestuurskantoor van de Koning Willem I Stichting met plezier en trots invulling aan de missie van de Stichting: het etaleren en belonen van goed ondernemerschap. Hoogtepunt daarbij is de tweejaarlijkse uitreiking van de Koning Willem I Prijzen.  Op 16 mei 2024 genoten genodigden van een avond vol topentertainment, inspirerende finalisten en drie geweldige winnaars. 

Artikel

De NIS2-Richtlijn: Bent u weerbaar tegen cyberrisico’s?

Stel je voor: je zet je computer aan om je werkdag te starten en je ziet ineens een vreemd scherm. Je kunt niet meer bij je bedrijfsgegevens, tenzij je betaalt. Wat nu? In ons digitale tijdperk wordt het steeds belangrijker om je als organisatie te wapenen tegen cyberrisico’s. De nieuwe Europese NIS2-richtlijn maakt dit binnenkort zelfs voor veel organisaties verplicht. 

Artikel

De kunst van besturen

In het moderne bestuursleven zijn online meetings onmisbaar geworden. Ze bieden gemak en flexibiliteit, maar brengen ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Hoe leg je complexe materie uit via een haperende verbinding? En hoe houd je iedereen betrokken en veilig in een virtuele omgeving? In een wereld waar de kunst van het besturen steeds meer digitaal plaatsvindt, vergt het balanceren tussen systeem- en leefwereld een nieuw soort meesterschap.