Max Groenen, Stichting Muziek Zonder Grenzen

Beroepsmuzikant Max Groenen speelt trompet en heeft samen met drie andere muzikanten een stichting opgericht: Stichting Muziek Zonder Grenzen. Met deze stichting maken zij muziek voor de minderbedeelden in onze samenleving. Tijdens de eerste lockdown en in de periode rondom kerst traden ze op voor de verzorgingstehuizen in de regio Den Haag en Rotterdam. De muzikanten staan buiten, de ramen gaan op een kiertje en de bewoners genieten van prachtige arrangementen gemaakt door Max Groenen en zijn medemuzikanten.

max-groenen.jpg

Waarom is de stichting opgericht?

Max Groenen: "De Stichting Muziek Zonder Grenzen ben ik samen met drie andere muzikanten begonnen, omdat we tijdens de eerste lockdown geen optredens hadden vanwege corona. We hebben geprobeerd om op andere manieren aan optredens te komen, bijvoorbeeld door bij verzorgingstehuizen optredens te doen. Vaak was daar geen geld voor beschikbaar. Toch vonden we het in de eerste lockdown mooi om optredens te geven om zo de ouderen wat te steunen. Om het voor ons haalbaar te houden, zijn we fondsen gaan aanschrijven. De fondsen konden echter niks voor ons betekenen omdat we geen stichting waren. Daarom zijn we een stichting begonnen."

Waarom is het belangrijk om deze bijdrage te leveren aan de maatschappij?

Max Groenen: "Het doel van de stichting is, muziek maken voor en met mensen die het wat minder makkelijk hebben in onze samenleving. Denk daarbij aan muzieklessen voor daklozen, kinderen uit gezinnen die het zelf niet kunnen bekostigen, muziek voor ouderen. Voor ouderen spelen we bijvoorbeeld liederen uit hun jeugdjaren. We willen muziek in mensen hun leven brengen. Muziek is een uitlaatklep voor veel mensen, het is mooi als je dat mee kan geven. Zeker als mensen door bijvoorbeeld hun financiële situatie die uitlaatklep niet kunnen vinden. Ook is het mooi om met muziek de eenzaamheid van sommige mensen te kunnen verzachten. We hopen daarom dat de mensen even een uurtje kunnen vergeten in wat voor tijd we leven en kunnen genieten van de muziek."

Waarom zijn jullie een eigen stichting gestart? Jullie hadden jullie ook bij een ander initiatief kunnen aansluiten.

Max Groenen: "Met de ideeën die wij hadden bleek het nodig om een stichting op te richten. Ik moet zeggen dat we niet gekeken hebben naar de mogelijkheid om ons aan te sluiten bij een ander initiatief, maar ik denk ook dat het niet goed gepast had. Het plan dat wij hadden en nu dus uitvoeren is erg afgebakend. Daarom is het makkelijker om zelfstandig te kunnen opereren."

Waar liepen jullie tegenaan bij het oprichten van de stichting?

Max Groenen: "Er zijn wel wat dingen die we niet hadden voorzien. Denk aan bepaalde verzekeringen die handig zijn om af te sluiten. Maar ook vergaderingen, alles goed noteren en archiveren. We hadden van tevoren niet gedacht dat het zoveel werk zou zijn om een stichting draaiende te houden. We voelen ons erg verantwoordelijk voor het goed uitvoeren van de processen en we willen alles volgens het boekje doen. We hebben alles zelf uitgezocht en informatie vergaard. Toch vonden we het best lastig om te bepalen waar we moesten beginnen met de oprichting van de stichting. Die informatie konden we moeilijk vinden. Achteraf gezien was het makkelijker geweest om ergens advies te vragen."

Wat is de grootste uitdaging voor de toekomst?

Max Groenen: "Wij zijn natuurlijk allemaal muzikant en wat wij het liefste doen is de muziek bij de mensen brengen. Maar voordat dat kan, komen er behoorlijk wat organisatorische taken om de hoek kijken. Denk aan het maken van afspraken met de locatie waar het optreden is, bepalen welke muziek we gaan spelen, uitzoeken of datgene wat wij doen nog steeds mag binnen de maatregelen die op dat moment gelden, bijhouden of datgene wat wij doen nog steeds past binnen de fondsaanvraag, het indienen van de fondsaanvragen en ga zo maar door. Het zou ontzettend prettig zijn als een externe partij dit stuk dat wij nu vrijwillig oppakken, van ons kan overnemen.

Ik denk dat de grootste uitdaging is om financieel gezond en gestructureerd te blijven. Onze penningmeester heeft dus een grote verantwoordelijkheid. Ik zou het een fijn idee vinden als we dit onderdeel uiteindelijk kunnen uitbesteden aan een professional."

Wat is het grootste succes tot nu toe?

Max Groenen: "De komende tijd gaan we cd’s opnemen en weggeven. We treden dan op voor de ouderen en mogen hun daarna een gratis cd geven met dezelfde muziek als die we gespeeld hebben. Dat is iets moois dat we heel graag willen doen voor de ouderen!"

Wanneer heeft de stichting haar missie volbracht?

Max Groenen: "De huidige missie is bereikt wanneer we de mensen even uit de huidige ‘coronatijd’ kunnen halen. Even geen zorgen, even genieten van muziek. Op de lange termijn is het doel bereikt wanneer muziek even wordt teruggebracht bij mensen. Denk aan vluchtelingen die live kunnen luisteren naar muziek uit het land waar ze vandaan komen. Ouderen die muziek horen  uit de tijd waarin zij jong waren. Kinderen die kennismaken met live muziek. Wanneer zij profijt hebben van de muziek, wanneer zij genieten, dan is onze missie bereikt en dan zijn wij tevreden. Mijn doel is bereikt wanneer we op kunnen treden en anderen daar blij mee kunnen maken. De verbinding tussen de muzikanten, de muziek, de doelgroep voor wie we spelen, dat is onze missie."

Ben je benieuwd wat de muzikanten van Stichting Muziek Zonder Grenzen nog meer doen of wil je dit prachtige initiatief steunen? Je vindt meer informatie op www.coronamuziek.nl.

Interviewer: Romy Blankenspoor, VDH Bestuurszaken

Delen:

Ander interessant nieuws

Artikel

Verdiepte Governance: de weg naar een menswaardige economie

Bestuurders en commissarissen staan op een cruciale positie in de transitie naar een duurzame, menswaardige economie. De noodzaak om actief bij te dragen aan het oplossen van complexe maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaatverandering en sociale ongelijkheid, maakt hun rol vandaag de dag extra uitdagend. 

Interview

30-jarig bestaan NVTZ

In het jubileumjaar van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorg en Welzijn (NVTZ), spreken we directeur Marius Buiting over het 30-jarig bestaan en de viering hiervan op het lustrumfestival.

Artikel

De kunst van besturen

[De kunst van besturen] - Een duivels dilemma tussen regelgeving, belangen en ethische reflectie.
In deze editie: integriteit als kompas, hoe vaar je als bestuur de juiste koers?