De kunst van besturen

VDH Bestuurszaken heeft Stichting Roem, een jong kunstenaarscollectief, de afgelopen twee jaar onder haar vleugels genomen als incubator project. VDH ondersteunde de Stichting bij het ontwikkelen van vaardigheden en kennis die nodig zijn om succesvol te zijn in het bestuurlijke domein. De kunstenaars vertaalde hun lessons learned in een serie prachtige kunstwerken: “De Kunst van Besturen”.  

Digitale deliberaties: besturen in het virtuele tijdperk

[De kunst van besturen] - In de afgelopen jaren zijn online meetings een onmisbaar onderdeel geworden van het moderne bestuursleven. Ondanks de vele voordelen, zoals tijdsbesparing en flexibiliteit, brengen ze ook uitdagingen met zich mee. Denk aan het uitleggen van complexe materie via een haperende verbinding, of de eeuwige vraag wie er nu weer op mute staat. Daarnaast speelt veiligheid een grote rol, zowel in termen van sociale veiligheid als cyberveiligheid. De Kunst van Besturen: balanceren tussen systeem- en leefwereld.

De kracht van onderstromen en ondertonen
In de bestuurskamer is de officiële agenda slechts het topje van de ijsberg. Voor de vergadering onthullen informele koffiekletsen spanningen en worden nieuwe allianties gesmeed. Ideeën worden uitgewisseld en subtiele invloeden uitgeoefend tijdens pauzes, buiten de formele setting. Na afloop, bij het laatste kopje koffie, komt een onofficiële debriefing tot leven. Echte meningen worden gedeeld en relaties versterkt. Deze informele interacties beïnvloeden de officiële agenda meer dan men zou denken. In fysieke vergaderingen schijnen non-verbale signalen licht op deze dynamieken. Maar online vergaderingen missen vaak deze nuances, wat kan leiden tot misverstanden en frustraties. Duidelijke afspraken en een gestructureerde aanpak, zoals de online-vergader etiquette, zijn cruciaal. De voorzitter speelt hierbij een sleutelrol om ervoor te zorgen dat iedereen gehoord wordt en effectief kan bijdragen.

Veiligheid in de systeem- en leefwereld
Bij de keuze tussen fysieke en online vergaderingen is veiligheid een cruciale overweging. Cyberveiligheid staat centraal: het voorkomen van ongewenste indringers en het beschermen van gevoelige informatie. Dit vergt aandacht voor zowel de systeemwereld – het gebruik van beveiligde platformen en regelmatige software-updates – als de leefwereld, waar bewustzijn over digitale toegankelijkheid en mogelijke meeluisteraars in de directe omgeving wenselijk is.

Flexibiliteit en aanpassingsvermogen
Het vermogen om soepel te schakelen tussen fysieke en online vergaderingen is een belangrijke vaardigheid voor moderne bestuurders. Door flexibel te zijn en beide vormen effectief te gebruiken, kan men inspelen op de behoeften en omstandigheden van de deelnemers. Dit vereist een goed begrip van de voordelen en beperkingen van elk format, en de bereidheid om de vergaderstijl aan te passen aan de situatie. Zo kunnen bestuurders zorgen voor inclusiviteit en maximale productiviteit, ongeacht de vergaderomgeving.

 

Over de kunstenaar

Johanna Breuch is (katten-) illustrator en grafisch vormgever gebaseerd in Leiden. Ze experimenteert graag met verschillende mediums en gebruikt graag humor in haar werk. Ook heeft ze een kleine onlineshop waar ze diverse handgemaakte producten met haar kattenillustraties erop verkoopt.

Website: https://theprintedcat.com/
Instagram: @theprintedcat

Eerder verschenen artikelen:

Delen:

Ander interessant nieuws

Artikel

Winnaars KW1 Prijzen 2024

Sinds 2012 geeft VDH Bestuurszaken als bestuurskantoor van de Koning Willem I Stichting met plezier en trots invulling aan de missie van de Stichting: het etaleren en belonen van goed ondernemerschap. Hoogtepunt daarbij is de tweejaarlijkse uitreiking van de Koning Willem I Prijzen.  Op 16 mei 2024 genoten genodigden van een avond vol topentertainment, inspirerende finalisten en drie geweldige winnaars. 

Artikel

De NIS2-Richtlijn: Bent u weerbaar tegen cyberrisico’s?

Stel je voor: je zet je computer aan om je werkdag te starten en je ziet ineens een vreemd scherm. Je kunt niet meer bij je bedrijfsgegevens, tenzij je betaalt. Wat nu? In ons digitale tijdperk wordt het steeds belangrijker om je als organisatie te wapenen tegen cyberrisico’s. De nieuwe Europese NIS2-richtlijn maakt dit binnenkort zelfs voor veel organisaties verplicht. 

Artikel

Expert aan het woord

Data beveiliging is cruciaal in de digitale wereld. Als externe Functionaris Gegevensbescherming (FG) en Privacy Consultant helpt Dick Barbier bedrijven bij het beschermen van persoonsgegevens, gebaseerd op de AVG. Met een praktische benadering maakt hij complexe regelgeving toegankelijk en toepasbaar.