Winnaars KW1 Prijzen 2024

Sinds 2012 geeft VDH Bestuurszaken als bestuurskantoor van de Koning Willem I Stichting met veel plezier en trots invulling aan de missie van de Stichting: het etaleren en belonen van goed ondernemerschap. Hoogtepunt daarbij is de tweejaarlijkse, Oscar-waardige uitreiking van de Koning Willem I Prijzen. Op 16 mei vond editie 2024 plaats in Theater De Spiegel in Zwolle. Een onvergetelijke avond vol topentertainment, inspirerende finalisten en drie fantastische winnaars: Royal Cosun, Lagemaat B.V. en Fairphone, die zich volgens de jury “gedreven inzetten voor een circulaire economie en de transformatie van hun branche.”

Bekijk hieronder de aftermovie van deze mooie avond.

De vernieuwde opzet gaf de avond een verfrissend karakter, dat goed in de smaak bleek te vallen bij de aanwezigen. Waar voorheen het programma grotendeels plenair plaatsvond, waren er nu drie feestelijke Spotlight rondes in kleinere groepen, waarin de negen finalisten zich presenteerden aan de aanwezigen. Aansluitend hadden zij een persoonlijke ontmoeting met erevoorzitter Hare Majesteit Koningin Máxima en voorzitter en DNB-president Klaas Knot.

De uitreiking zelf vond plaats in de sfeervolle theaterzaal in het bijzijn van een groot aantal prominenten uit het Nederlandse bedrijfsleven. Voordat Koningin Máxima de winnaars bekendmaakte, sprak Klaas Knot de finalisten toe: “Met deze prijzen stimuleren we creativiteit en innovatie en versterken we de onderlinge contacten tussen bedrijven. Met mijn vlinderdasje om breng ik vanavond hulde aan jullie Tour de Force. Aan jullie krachttoer, om te staan waar je vanavond staat. Aan jullie ongebreidelde energie, en jullie baanbrekend ondernemerschap. Hiermee zijn jullie een voorbeeld voor alle ondernemers in Nederland.” Het programma werd omlijst door professionele optredens van diverse artiesten, waaronder een improvisatiesong van Collin Hoeve, een voordracht van stadsdichter Bouke Vermaas en muziek van violiste Judith van der Klip.

Winnaar Grootbedrijf: Royal Cosun - Breda
Royal Cosun is een internationaal opererende agrarische coöperatie, opgericht in 1899, en in handen van zo’n 8.100 telers van suikerbieten. Cosun produceert plantaardige voeding en voedingsingrediënten, diervoeding, biobased ingrediënten en groene energie op basis van planten en reststromen. Met als missie: alles uit de plant te halen en hiermee oplossingen bieden voor maatschappelijke uitdagingen op het gebied van voedsel en klimaat. 

De vakjury was zeer onder de indruk van de sterke, maatschappelijk relevante transitie die Cosun heeft ingezet vanuit haar traditionele focus op suikerbieten en aardappelen, en waardeert het ambitieuze plan en het meetbare succes op het gebied van duurzame transitie. Op basis van deze prestaties en visie is de jury er dan ook van overtuigd dat Royal Cosun deze Oscar van het Nederlandse bedrijfsleven in de categorie Grootbedrijf terecht ontvangt.

Winnaar MKB: Lagemaat B.V.  - Heerde
Lagemaat B.V. is een traditioneel sloopbedrijf dat zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld tot koploper in het circulair demonteren van gebouwen. In de transitie van een lineaire naar een circulaire bouw economie worden gebouwen aan het eind van hun levensduur niet meer gereduceerd tot grondstof (bouwsloop afval), maar worden gebouwonderdelen gedolven om te worden gebruikt als onderdelen voor nieuwbouw. Hiervoor wordt het bestaande gebouw met digitale tools volledig in 3D gemodelleerd. 

De vakjury was zeer onder de indruk van het gedreven geloof (en resultaat!) om de traditionele sloopsector duurzaam te veranderen, de goede bedrijfsresultaten en de wil om voorloper te zijn en te blijven. Bovendien werkt Lagemaat uitdrukkelijk met arbeidskrachten met een achterstand tot de arbeidsmarkt en zoekt het bedrijf de samenwerking in breder maatschappelijk opzicht (met overheid, universiteiten en overige stakeholders). Dit maakt dat de jury de Koning Willem I Prijs categorie MKB heeft toegekend aan Lagemaat Sloopwerken B.V.

Winnaar Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap: Fairphone - Amsterdam
Fairphone biedt duurzame smartphones, modulair ontwerpen en geleverd met acht jaar gegarandeerde softwareondersteuning. Dit bespaart grondstoffen, vermindert emissies en verbetert de repareerbaarheid en recycleerbaarheid van de producten. Zo kunnen bestaande telefoons veel langer gebruikt worden, hoeven er minder nieuwe telefoons geproduceerd te worden en wordt de ecologische voetafdruk van een smartphone verkleind. 

De vakjury was diep onder de indruk van het doorzettingsvermogen van deze game-changer die tegen alle verwachtingen in een disruptief product succesvol op de markt heeft gebracht. Fairphone is de enige Nederlandse telefoonfabrikant en is wereldwijd toonaangevend op het gebied van duurzame consumentenelektronica. Het is een rolmodel voor de hele industrie in haar zoektocht naar eerlijkere elektronica. Fairphone maakt zijn motto 'Change is in your hands' meer dan waar. 

Foto’s en aftermovie
Voor iedereen die erbij was én degenen die er helaas niet bij konden zijn: beleef de magie opnieuw met onze foto’s en aftermovie

Doet uw bedrijf volgende keer ook mee? 
Strijdt u volgende keer mee voor een ‘Oscar van het Nederlandse bedrijfsleven’? Meld u hier aan voor de nieuwsbrief van de Koning Willem I Stichting en blijf als eerste op de hoogte wanneer inschrijven weer mogelijk is. 

Delen: