De Kunst van Besturen

VDH Bestuurszaken heeft Stichting Roem, een jong kunstenaarscollectief, de afgelopen twee jaar onder haar vleugels genomen als incubator project. VDH ondersteunde de Stichting bij het ontwikkelen van vaardigheden en kennis die nodig zijn om succesvol te zijn in het bestuurlijke domein. De kunstenaars vertaalde hun lessons learned in een serie prachtige kunstwerken: “De Kunst van Besturen”.  

Samen functioneren in een groter geheel; hoe doe je dat als bestuur?

[De kunst van besturen] - Zijn bestuursleden samen meer waard dan apart? En hoe komt die waarde tot uiting? Een gezonde groepsdynamiek is meer dan alleen samen vergaderen. Dat vraagt om (extra) aandacht. De Kunst van Besturen: het optimaal functioneren van individuen in een groter geheel.
In deze editie:  Samen functioneren in een groter geheel; hoe doe je dat als bestuur?

Een krachtige basis voor teamwork

Als het aankomt op het besturen van een kunstenaarscollectief is groepsdynamiek de sleutel tot succes. Een bestuur bestaat uit een diverse groep mensen met verschillende achtergronden, (creatieve) vaardigheden en ervaringen. Gezonde groepsdynamiek biedt de mogelijkheid om deze diversiteit te benutten. Door open communicatie, respect voor elkaars ideeën en het creëren van een inclusieve omgeving, kan groepsdynamiek het bestuur helpen om gezamenlijke doelen te stellen en strategieën te ontwikkelen die aansluiten bij de missie van de stichting.  

 

Het geheim van effectieve besluitvorming

Voor effectieve besluitvorming binnen organisaties is een goede groepsdynamiek essentieel. Door het combineren van verschillende perspectieven, ideeën en standpunten, kunnen bestuursleden een breed scala aan informatie en inzichten verzamelen. Dit stelt hen in staat om weloverwogen beslissingen te nemen die in het belang zijn van de organisatie en die tegemoetkomen aan de diverse behoeften van belanghebbenden. Gezonde groepsdynamiek helpt ook om tunnelvisie te voorkomen en bevordert kritisch denken, wat leidt tot een meer holistische benadering van besluitvorming.

 

De ingrediënten voor een geoliede machine

Wanneer bestuursleden goed met elkaar kunnen opschieten, worden onderlinge relaties versterkt en ontstaat er vertrouwen. Men kan gaan werken aan een gemeenschappelijke beeld van de doelen en de richting van de organisatie. Door duidelijke kaders te stellen, rollen te beleggen en verantwoordelijkheden te definiëren ontstaat succes en resultaat. In het geval van Stichting ROEM overgoten met een saus van liefde voor kunst, creativiteit en maken.

 

Over de kunstenaar

Julia July van Duijn is grafisch ontwerper, die zich richt op het doen van onderzoek gebaseerd werk en visuele analyses. Daarnaast zoekt ze graag de grenzen op van het grafische in onder andere textielbewerking, filmfotografie en animatie.

Website: www.julia-july.nl
Instagram: @julia.july.design

 

Eerder verschenen artikelen:

Delen:

Ander interessant nieuws

Artikel

De kunst van besturen

Dit kunstwerk richt zich op een vraagstuk dat veel bestuurders bekend zal voorkomen: de drang om direct verbeteringen door te voeren, zelfs wanneer iets al goed lijkt te functioneren. De centrale boodschap is eenvoudig maar krachtig: is het echt nodig om in te grijpen als iets goed werkt?

Artikel

Expert aan het woord

“Bijdragen aan een betere wereld!” - veel organisaties in Nederland hebben grote ambities en plannen, maar welke impact wordt er daadwerkelijk behaald? Een maatschappelijk verantwoord beleid is mooi, en we zien ook steeds meer maatschappelijke impact ambities, “impact statements”. Logisch dat er vervolgens steeds kritischer wordt gekeken naar de daadwerkelijk behaalde resultaten. Kunnen organisaties daadwerkelijk impactgericht functioneren en hoe stuur je op impact?  

Interview

Bestuursinzichten

Sinds 2004 staat goed bestuur centraal in managementdiscussies, geïnitieerd door de Corporate Governance-code van de Commissie Tabaksblat. Deze code, gevolgd door sectorale varianten, legt de basis voor een evenwichtige organisatiestructuur met essentiële waarden zoals integriteit en inzichtelijkheid. Maar wat betekent 'goed bestuur' precies, en hoe dragen codes hieraan bij?