De Kunst van Besturen

VDH Bestuurszaken heeft Stichting Roem, een jong kunstenaarscollectief, de afgelopen twee jaar onder haar vleugels genomen als incubator project. VDH ondersteunde de Stichting bij het ontwikkelen van vaardigheden en kennis die nodig zijn om succesvol te zijn in het bestuurlijke domein. De kunstenaars vertaalde hun lessons learned in een serie prachtige kunstwerken: “De Kunst van Besturen”.  

Samen functioneren in een groter geheel; hoe doe je dat als bestuur?

[De kunst van besturen] - Zijn bestuursleden samen meer waard dan apart? En hoe komt die waarde tot uiting? Een gezonde groepsdynamiek is meer dan alleen samen vergaderen. Dat vraagt om (extra) aandacht. De Kunst van Besturen: het optimaal functioneren van individuen in een groter geheel.
In deze editie:  Samen functioneren in een groter geheel; hoe doe je dat als bestuur?

Een krachtige basis voor teamwork

Als het aankomt op het besturen van een kunstenaarscollectief is groepsdynamiek de sleutel tot succes. Een bestuur bestaat uit een diverse groep mensen met verschillende achtergronden, (creatieve) vaardigheden en ervaringen. Gezonde groepsdynamiek biedt de mogelijkheid om deze diversiteit te benutten. Door open communicatie, respect voor elkaars ideeën en het creëren van een inclusieve omgeving, kan groepsdynamiek het bestuur helpen om gezamenlijke doelen te stellen en strategieën te ontwikkelen die aansluiten bij de missie van de stichting.  

 

Het geheim van effectieve besluitvorming

Voor effectieve besluitvorming binnen organisaties is een goede groepsdynamiek essentieel. Door het combineren van verschillende perspectieven, ideeën en standpunten, kunnen bestuursleden een breed scala aan informatie en inzichten verzamelen. Dit stelt hen in staat om weloverwogen beslissingen te nemen die in het belang zijn van de organisatie en die tegemoetkomen aan de diverse behoeften van belanghebbenden. Gezonde groepsdynamiek helpt ook om tunnelvisie te voorkomen en bevordert kritisch denken, wat leidt tot een meer holistische benadering van besluitvorming.

 

De ingrediënten voor een geoliede machine

Wanneer bestuursleden goed met elkaar kunnen opschieten, worden onderlinge relaties versterkt en ontstaat er vertrouwen. Men kan gaan werken aan een gemeenschappelijke beeld van de doelen en de richting van de organisatie. Door duidelijke kaders te stellen, rollen te beleggen en verantwoordelijkheden te definiëren ontstaat succes en resultaat. In het geval van Stichting ROEM overgoten met een saus van liefde voor kunst, creativiteit en maken.

 

Over de kunstenaar

Julia July van Duijn is grafisch ontwerper, die zich richt op het doen van onderzoek gebaseerd werk en visuele analyses. Daarnaast zoekt ze graag de grenzen op van het grafische in onder andere textielbewerking, filmfotografie en animatie.

Website: www.julia-july.nl
Instagram: @julia.july.design

 

Eerder verschenen artikelen:

Delen:

Ander interessant nieuws

Artikel

Verdiepte Governance: de weg naar een menswaardige economie

In antwoord op de groeiende complexiteit van maatschappelijke vraagstukken kondigt VDH Bestuurszaken met trots het nieuwe project 'Verdiepte Governance' aan. 

Interview

30-jarig bestaan NVTZ

In het jubileumjaar van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorg en Welzijn (NVTZ), spreken we directeur Marius Buiting over het 30-jarig bestaan en de viering hiervan op het lustrumfestival.

Artikel

De kunst van besturen

[De kunst van besturen] - Een duivels dilemma tussen regelgeving, belangen en ethische reflectie.
In deze editie: integriteit als kompas, hoe vaar je als bestuur de juiste koers?