Gedachten over Bestuursfilosofie

Onlangs overwoog ik een citytrip naar Londen. Wat dan zeker niet mag missen op de to-do-lijst is een bezoek aan de London Eye, het grootste reuzenrad van Engeland. Met een diameter van 120 meter, een hoogte van 135 meter, een gewicht van 1.700 ton en 32 gesloten cabines is dit een magistrale machine die een unieke beleving biedt. Bezoekers stappen in en uit en zijn tijdelijk onderdeel van het geheel.

En zo is het eigenlijk ook met het zijn van een bestuurder. Je stapt in een magistrale machine die we ‘de organisatie’ noemen. En tijdelijk ben je onderdeel van het geheel aan processen en activiteiten. En net als bij de London Eye is het maar goed dat dit geheel goed onderhouden wordt.

Het sterkt mij in de opvatting dat je als bestuurder na moet denken over wat je in de tijdelijkheid van jouw verantwoordelijkheid over het geheel wilt neerzetten en belangrijker nog: wilt achterlaten. Kortom, een gedegen bestuurdersfilosofie is de start van goed bestuur.

Romy Blankenspoor

De volgende in de reeks is:

Delen:

Ander interessant nieuws

Artikel

De Kunst van Besturen

In deze editie:  Samen functioneren in een groter geheel; hoe doe je dat als bestuur?

Interview

Bestuursinzichten door de jaren heen

Ter ere van onze 10e verjaardag zijn we de online reeks ‘Bestuursinzichten door de jaren heen’ gestart. Martin Pernis is de volgende in de reeks. We stelden hem drie vragen.

Blog

Gedachten over Groepsdynamiek

Sinds 2012 ga ik ieder jaar een week als vrijwilliger mee op een zomerkamp in Beekbergen. Met gemiddeld 4 uur slaap per nacht, een programma vol activiteiten en 3x per dag kantinevoer op je bord, lijkt dit toch een soort van Expeditie Robinson voor gevorderden. En tijdens de expeditie hebben we maar één missie: zoveel mogelijk lachende gezichten creëren. Waarom dit veel van besturen wegheeft?