Gedachten over Bestuursfilosofie

Onlangs overwoog ik een citytrip naar Londen. Wat dan zeker niet mag missen op de to-do-lijst is een bezoek aan de London Eye, het grootste reuzenrad van Engeland. Met een diameter van 120 meter, een hoogte van 135 meter, een gewicht van 1.700 ton en 32 gesloten cabines is dit een magistrale machine die een unieke beleving biedt. Bezoekers stappen in en uit en zijn tijdelijk onderdeel van het geheel.

En zo is het eigenlijk ook met het zijn van een bestuurder. Je stapt in een magistrale machine die we ‘de organisatie’ noemen. En tijdelijk ben je onderdeel van het geheel aan processen en activiteiten. En net als bij de London Eye is het maar goed dat dit geheel goed onderhouden wordt.

Het sterkt mij in de opvatting dat je als bestuurder na moet denken over wat je in de tijdelijkheid van jouw verantwoordelijkheid over het geheel wilt neerzetten en belangrijker nog: wilt achterlaten. Kortom, een gedegen bestuurdersfilosofie is de start van goed bestuur.

Romy Blankenspoor

De volgende in de reeks is:

Delen:

Ander interessant nieuws

Artikel

De kunst van besturen

Dit kunstwerk richt zich op een vraagstuk dat veel bestuurders bekend zal voorkomen: de drang om direct verbeteringen door te voeren, zelfs wanneer iets al goed lijkt te functioneren. De centrale boodschap is eenvoudig maar krachtig: is het echt nodig om in te grijpen als iets goed werkt?

Artikel

Expert aan het woord

“Bijdragen aan een betere wereld!” - veel organisaties in Nederland hebben grote ambities en plannen, maar welke impact wordt er daadwerkelijk behaald? Een maatschappelijk verantwoord beleid is mooi, en we zien ook steeds meer maatschappelijke impact ambities, “impact statements”. Logisch dat er vervolgens steeds kritischer wordt gekeken naar de daadwerkelijk behaalde resultaten. Kunnen organisaties daadwerkelijk impactgericht functioneren en hoe stuur je op impact?  

Interview

Bestuursinzichten

Sinds 2004 staat goed bestuur centraal in managementdiscussies, geïnitieerd door de Corporate Governance-code van de Commissie Tabaksblat. Deze code, gevolgd door sectorale varianten, legt de basis voor een evenwichtige organisatiestructuur met essentiële waarden zoals integriteit en inzichtelijkheid. Maar wat betekent 'goed bestuur' precies, en hoe dragen codes hieraan bij?